Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΓΕΜΙΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ

                                 

Μετά απο πολύ καιρό, λόγω φόρτου εργασίας, αποφάσισα να ξαναγράψω ένα άρθρο...
Οπως όλοι μας ξέρουμε τα μικρά μας παιδάκια τρελαίνονται για ρύζι, ένας τροπος για να το φάνε μαζί με διάφορα λαχανικά (που τα απεχθάνονται) είναι τα γεμιστά.
Γεμιστα γίνονται με πολλούς τρόπους, ορφανά (μόνο με ρύζι), παντρεμένα ( με κιμά), με κουκουνάρι, με σταφίδα κ όπως αλλιώς θέλουμε αρκεί να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει.

Η κλασική συνταγή που μου αρέσει είναι τα ορφανά, μόνο με ρυζάκι.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 90 ΛΕΠΤΑ

Υλικά για 4 μερίδες:

4 ντομάτες ώριμες μεγάλες
4 πιπεριές πράσινες μεγάλες
2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια μεγάλα
6-8 κολοκυθοανθούς
2 πατάτες
1μεγάλο κρεμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαντανό
μισή κούπα λάδι
1 κουταλιά σουπας πελτέ ντομάτας
250 γρ ρύζι καρολίνα ( για γεμιστά) περίπου  2 κουτ. σουπας ανα γεμιστό

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε τις ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κ κολοκυθάκια κάνοντας ενα καπάκι στο μέρος που είναι το κοτσάνι...
Με ένα μικρό κουτάλι αδειαζουμε το εσωτερικό τους, ώστε να μπεί αργότερα  η γέμισή μας.
Σε ένα μπώλ βάζουμε όλα τα υλικά που αδειάσαμε (απο ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κ κολοκυθάκια, μαζί με το σκόρδο, το κρεμύδι κ τον μαϊντανό) κ τα περνάμε με την ράβδο του multi, κάνοντας τα πολτό.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι κα τα ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε ένα- ένα περίπου στα 2/3 (θα φουσκώσουν με το ψήσιμο) κ τα τοποθετούμε με το καπάκι τους κλειστό προς τα κάτω.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες κ τις βάζουμε στο ταψί, ρίχνοντας απο πάνω την γέμιση που μας περίσσεψε, προσθέτοντας ενα ποτήρι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ.

Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 1μιση ώρα ανάλογα την κουζίνα μας.





Η συνέχεια είναι γνωστή... τραπέζι, φετούλα, ψωμάκι, μπυρίτσα για τον μπαμπά, κοκα κόλλα για την μαμά, νεράκι για τα μικρά μας και .... ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

1 σχόλιο:

  1. Αχ! κουμπάρε μου … τι γεμιστά είναι αυτά.
    Είναι και το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό.
    Τα βλέπω και μου τρέχουν τα σάλια.
    Όταν φτιάχνεις στέλνε ένα πιατάκι με το λεωφορείο θα περνάω από τα ΚΤΕΛ να το παίρνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή