Αυτές τις σαρακοστιανές μέρες που διανύουμε, νηστεύουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να στερούμαστε μικρές απολαύσεις! Μπορούμε να κάνουμε καταπληκτικά νηστίσιμα τσουρέκια, ακόμα και γεμιστά!!!!
Νομίζεται ότι είναι δύσκολη δουλειά; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και από τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές! Θα πρέπει να το κάνουμε ένα Σαβ/κο που έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο ! Μισή μέρα τη θέλουμε σίγουρα, όχι τόσο κάνοντας δουλειά, αλλά περισσότερο περιμένοντας το ζυμαράκι να φουσκώσει!
Υλικά:
Νομίζεται ότι είναι δύσκολη δουλειά; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και από τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές! Θα πρέπει να το κάνουμε ένα Σαβ/κο που έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο ! Μισή μέρα τη θέλουμε σίγουρα, όχι τόσο κάνοντας δουλειά, αλλά περισσότερο περιμένοντας το ζυμαράκι να φουσκώσει!
Υλικά:
- 40 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/4 φλ. χλιαρό νερό
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. φρέσκο φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. φυτικό μαγειρικό λίπος
- 1 κ. γλ. μαχλέπι
- 1/2 κ. γλ. μαστίχα
- 4 1/2 φλ. αλεύρι 70 % για τσουρέκι
Γέμιση:
- Τριμμένη σοκολάτα
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ. σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σ΄ενα μπολάκι θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τη νωπή μαγιά, την ταΐζουμε με την ζάχαρη και προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Για να διατηρηθεί η θερμοκρασία της και να φουσκώσει, να αφρίσει ( με την καλή έννοια) την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να βγάλει φουσκάλες!
Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη, τη ζάχαρη και το λιωμένο φυτικό μαγειρικό λίπος (προσοχή, όχι καυτό), το χυμό πορτοκαλιού, το μαχλέπι, με την μαστίχα κοπανισμένα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε με το μίξερ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε 5' δυνατά! Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη!!
Αφού σκεπάσουμε με μεμβράνη την λεκάνη και με μία καθαρή πετσέτα, αφήνουμε την ζύμη να τριπλασιάσει τον όγκο της για περίπου 1 1/2 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου!
Την ζυμώνουμε ελάχιστα ξανά και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα φύλλο με τα δάχτυλά μας (χωρίς καθόλου άλλο αλεύρι στον πάγκο μας, γιατί θα σφίξει πιο πολύ την ζύμη μας και δεν το θέλουμε) πασπαλίζουμε με τα υλικά της γέμισης και κάνουμε ρολό. Φτιάχνουμε και τα άλλα δύο ζυμαράκια μας και ενώνουμε την κορυφή τους με σκοπό να πλέξουμε μια κοτσίδα!
Αφού φτιάξουμε την κοτσίδα, βάζουμε τις άκρες από το κάτω μέρος για να τις "φυλακίσουμε". Μεταφέρουμε το τσουρέκι προσεκτικά σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο φούρνο (για να μη ξεραθεί) να διπλασιαστεί.
Το ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35'- 40' (περίπου ανάλογα με τον φούρνο μας) να ροδίσει και να φουσκώσει.
Διατηρείτε σε μεμβράνη χωρίς να ξεραθεί για πολύ καιρό και μπορούμε να το προσφέρουμε σαν δωράκι με μια κορδέλα.
ΤΙΡ: Πριν κοπανίσουμε την μαστίχα, την βάζουμε για 10' στην κατάψυξη, έτσι ώστε να βγάλει όλα της τα αρώματα.
Μόλις βγει από τον φούρνο το τσουρέκι, αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίσει ή αν προτιμούμε το βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.
Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου